Nu har jag tänkt igen

Ja kors i taket, jag har tänkt! ;) Nejdå, men jag tänkte bara på det där med hundar och mat. Folk säger såhär: Min hund är så bortskämd och har det såå bra! Han får äta samma mat som oss varje daaag, inte såndär äcklig, tråkig hundmat. Då tänker jag såhär: När ni era svin äter korv med bröd, hur mycket jävla näring får hunden i sig då? Är det nyttigt tror ni med korv med bröd, eller köttbullar å pulvermos eller pannkaka, våfflor, ja ni förstår vart jag är påväg.. Dom flesta vet inte ens vad för nått hundar inte tål! Man kan ju inte mata i dom vad som helst och hur mycket som helst av det när man inte har någon riktig koll! Och har ni inte undrat varför det finns hundmat? Då ska jag tala om det! Hundmaten är speciellt utvecklad och anpassad för hunden, för att hunden ska få den näring och energi den behöver. Jag blir så arg! Stackars djur säger jag bara! Dom förstår ju inte vad som är nyttigt och inte. Jag kan gå med på att man kanske blandar i lite korv eller vad det kan vara i maten åt hunden för att det kanske ska smaka lite bättre, men man ska fan inte ge BARA sån mat!


Är det lagligt att vara så söt?
Kanske är det hundmaten som gör det??? ;)Här kommer en lista på farliga grejer som jag tog på vovve.net
Hoppas det kommer till användning!

Russin och vindruvor kan ge njursvikt. Så få som sju vindruvor uppges ha orsakat njursvikt med dödsfall som följd hos en medelstor hund. Symptomen är att hunden oftast börjar kräkas våldsamt några timmar efter intag av russin eller vindruvor.

Choklad innehåller theobromin som är giftigt för hundar. Mörk choklad är värst och mycket små bitar kan göra att en liten hund avlider. Tecken på att hunden blivit förgiftad kan vara att den blir flåsig och rastlös, börjar kräkas eller får diarré.

Koffein som finns i kaffe, te och Coca Cola bland annat, är inte alls nyttigt för hundar. Det kan orsaka oreglebunden hjärtrytm eller att hjärtat "skenar".

Nötter innehåller ofta väldigt höga halter av mögelsporer och är ofta väldigt salta, samt kan fastna i halsen. Macadamia nötter kan orsaka kräkning, förlamning, ont i magen, stelhet och ataxi. Exakt vad som är giftigt i nötterna vet man inte. Prognosen är dock god om hunden får veterinärvård.

Alla sorters lök, inklusive vitlök innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Det gäller såväl rå, som tillagad och torkad lök. Hundar saknar det enzym som smälter lök. Lök dödar kroppens röda blodceller och kan orsaka anemi (blodbrist). Dessutom kan hunden får leverskador, allergiska reaktioner, astma attacker, kolik, kräkningar och diarré.

Svamp är inte heller bra för hundar. Olika sorters svamp är olika giftigt men ingen svamp är bra för hunden. Symptom uppstår oftast 6-8 timmar efter att hunden ätit svamp och det kan vara alltifrån att hunden dreglar och får ont i magen till hallucinationer och att hunden faller i koma. Dessutom kan hunden få njur- och leverskador som kan göra att hunden avlider.

Avokado innehåller det för hundar giftiga ämnet persin. Skal, kärna, löv och själva frukten är giftig för hundar. Det giftiga ämnet persin ger många symptom såsom andningsvårigheter, svullen mage, vätskesamlingar i bröstkorg och hjärta.

Ben ska inte ges kokta till hund då de kan splittra sig och fastna i halsen och/eller tarmarna. Råa ben går bra.

Citrusfrukter kan störa magsaftsproduktionen och leda till att hunden kräks galla.

Glykol utgör en stor förgiftningsfara. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig. Hundarna dricker gärna den söta glykolen eller slickar i sig snö där glykol spillts ut. De första tecknen på förgiftning inträder från 30 minuter till 12 timmar efter intaget av glykol. Hundens törst ökar kraftigt, den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Efter 12 timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa. Den kräks och blir allt sämre.

Grönmögelost innehåller roquefortin som är en giftig svamp och kan ge nervtoxisk effekt, skakningar m.m.
Jäst är inte dödligt giftigt, men förgiftar hunden på så vis att det kan leda till berusning hos hunden. Hundar äter gärna jäst så fort de får möjlighet och blir riktigt dåliga av det. Jästsvamparna tål miljön i magsäcken och kan fortsätta jäsa i hundens mage. Under jäsningen bildas det alkohol som gör din hund berusad.

Potatisplantor och rå potatis innehåller solanin och chaconin och är giftigt.

Rabarber bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Rabarberblad innehåller oxalsyra som är ett svagare gift, men i större mängd kan det vara potentiellt dödligt.

Rå äggvita innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.

Rå fisk innehåller tiaminaser som förstör B-vitaminet tiamin men kokar man fisken förströs tiaminaserna och fisken blir ofarlig.

Salt kan ge saltförgiftning. Det krävs inga större mängder salt för att ett djur ska bli förgiftat, bara ett par gram per kilo kan få väldigt allvarliga följder. Hundar går ibland och dricker saltvatten i strandkanten eller får i sig det när de badar. Dricker de större mängder kan de bli förgiftade. Det vanligaste tecknet på saltförgiftning är kräkningar och kraftigt ökad törst. Därefter kan man se skakningar och kramper, diarré, trötthet och i grava fall medvetslöshet.

Spenat bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Aprikos, körsbär, fikon, plomon äpple och liknande kärnfrukter. Om en hund äter stor mängd av dessa frukter, deras löv eller kärnor, kan det bli farligt. Dessa frukter innehåller ämnen som liknar cyanide som är giftigt och påverkar andning, ögon och kan ge chock.

Xylitol påverkar hunden blodsocker negativt, det sjunker. Det kan få till följd att hunden kräks, den blir svag, får svårigheter att gå. I allvarligare fall kan den kollapsa, få kramper och till och med drabbas av slaganfall. En hund på 10 kg som har fått i sig 2-3 tuggummin, kan uppvisa symptomen. Om man vet att hunden ätit något med xylitol kan man ge den socker för att motverka att blodsockret sjunker, men veterinär bör kontaktas.

Mjölkprodukter innehåller mjölksocker (laktos). För att kunna bryta ner laktos behöver hunden ett enzym som kallas laktas. Valpar har laktas i sin magtarmkanal men förlorar ofta förmågan att bilda detta enzym när de blir vuxna. Därför får hundar ofta diarré av att dricka mjölk eller andra mjölkprodukter. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också kalcium. Hos valpar av stora raser, dvs. raser som har en vuxen vikt över 25kg, bör man inte utfodra med mjölkprodukter eftersom ett förhöjt kalciumintag kan öka risken för tillväxtproblem.

Saffran är giftigt i större mängd.

Muskot är i större mångder giftigt för hundar och kan leda till döden. Symptom kan tex vara skakningar, epilepsi och nervproblem.


Kommentarer
Postat av: Din vän!

Jaha du..... fan vad vildhundarna i Spaninen måste leva farligt, som äter allt möjligt på sophögar o.dyl? Trots detta ligger det inte fult med döda hundar där.... För övrigt är muskotnöt dödligt i allt för stora mängder för människan oxo, likasp är kärnorna i äpplen o päron giftiga för människan, Koaxalsyran i rabarber e farlig även för människan, för skellet o tänder, man ska aldrig inta rabarber utan att samtidigt dricka mjölk! Glykol är livsfarligt även för människan, förrut blev ju massor förgiftade när systembolaget sålde franskt lantvin som av misstag sötats med glykol. Devil älskar tsatsik (med MYCKET) vitlök! Min förras hund King, blev 16år och han åt nästan alltid samma mat som mig, jag är tveksam till hundmaten där det ju har avslöjats hur de blandar i självdöd, uppjästa djurkadaver som legat länge och jäst. Något sådant skulle aldrig en hund äta om den fick välja själv! Kram på Er!

2010-03-18 @ 14:40:04
Postat av: Sara

Jag har ingen koll på vad vildhundarna i Spanien äter, så det kan jag inte säga mycket om. Men har dom hundarna talat om för någon att dom inte har ont i magen då? Ser dom helt friska ut?

Du verkar ju veta mycket om det här. Meningen med det här var mest att tala om för dom som inte vet nått alls. Sen är det väl inte så att bara för att Devil älskar tsatsiki så får han väl inte skit mycket? Och han brukar väl ha hundmat i en skål brevid?

Det där med att dom skulle blanda i gamla djur kadaver och grejer har nog mycket att göra med vad det är för sorts mat man köper och vad det är för kvalité.

Var och en får väl göra som dom vill med sina djur, men jag kommer fortsätta att ge hundmat och om dom har tur en dag så kanske jag blandar i något från vårat middagsbord också. Men då med måtta!

Kram kram på er!

2010-03-18 @ 19:25:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0